ADDA | Galaretkowa flaga Indii
272
post-template-default,single,single-post,postid-272,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Galaretkowa flaga Indii

Co można zrobić z flagą? Na przykład ją zjeść! Mamy pomysł na pyszną, jadalną flagę Indii.

Wszystko w tym miesiącu ma u nas kolory indyjskiej flagi, bo obchodzimy Dzień Niepodległości Indii (15 sierpnia). Puszczamy (i robimy) też latawce!

Zmieniając kolejność kolorów galaretek, możesz przyrządzić flagę innego państwa. Pomysł przyda się szczególnie wtedy, gdy mamy gościa z innego kraju! Zabawa pomaga również zapamiętać kolejność kolorów wybranej flagi.

 

Galaretki jak indyjska flaga

Co ci będzie potrzebne:

– opakowanie galaretki pomarańczowej i zielonej (standardowe opakowanie ok. 77g/500ml wody)
– duże opakowanie jogurtu naturalnego (400g)
– 2 łyżeczki żelatyny
– 40 g cukru pudru
– 500 ml wody
– płaski pojemnik/miska, najlepiej duży i płytki (w naszym wypadku była to silikonowa tortownica ze szklanym dnem)
– mikser
– opcjonalnie wykałaczki
– trochę czasu i cierpliwości podczas zastygania galaretek.

Co ci będzie potrzebne. fot. ADDA (Ola)

Co ci będzie potrzebne. fot. ADDA (Ola)

 

  1. Zacznij od przygotowania zielonej galaretki – rozpuść całe opakowanie galaretki w połowie ilości zalecanej w przepisie wrzącej wody, czyli w 250 ml. Wymieszaj dokładnie, aby proszek się rozpuścił. Wlej galaretkę do płaskiego pojemnika, odstaw i poczekaj aż stężeje. Warto przyspieszyć ten proces i gdy galareta ostygnie wstawić ją do lodówki. U nas zielona warstwa miała ok. 1 cm grubości i tężała 1 godzinę.

 

Wlej zieloną galaretę do naczynia fot. ADDA (Ola)

Wlej zieloną galaretę do naczynia fot. ADDA (Ola)

 

Poczekaj aż galareta stężeje. Fot. ADDA (Ola)

Poczekaj aż galareta stężeje. Fot. ADDA (Ola)

 

  1. Kiedy galaretka będzie już galaretkowata wyjmij ją z lodówki. Nalej do kubka troszeczkę gorącej wody i rozpuść w niej 2 łyżeczki żelatyny, wymieszaj dokładnie aż się rozpuści. Pozwól żelatynie przestygnąć. W tym czasie wymieszaj jogurt z cukrem pudrem. Do jogurtu dodaj rozpuszczoną, letnią żelatynę i zmiksuj mikserem, żeby wszystko dobrze się połączyło (ważne, żeby żelatyna nie była gorąca, a jogurt nie bardzo zimny; inaczej mogą pojawić się nieprzyjemne grudki).

 

Czas zrobić biały pasek. Fot ADDA (Ola)

Czas zrobić biały pasek. Fot ADDA (Ola)

Masę jogurtową wyłóż na zastygniętą zieloną galaretkę i rozprowadź równo po całej powierzchni. Znowu wstaw do lodówki. Odczekaj mniej więcej godzinę.

 

Wylej masą jogurtową na zieloną galaretkę. Fot. ADDA (Ola)

Wylej masą jogurtową na zieloną galaretkę. Fot. ADDA (Ola)

  1. Teraz czas na pomarańczową galaretkę. Rozpuść ją w 250 ml wrzącej wody, poczekaj aż przestygnie i wylej na jogurtową masę. I znowu – kiedy galaretka będzie już całkiem chłodna wstaw całość do lodówki, żeby przyspieszyć tężenie.

 

Przygotuj warstwę pomarańczową. Fot. ADDA (Ola)

Przygotuj pomarańczową galaretkę. Fot. ADDA (Ola)

  1. Gdy całość zastygnie, wyjmij z pojemnika – formy i pokrój na prostokąty. Zobacz, co się wydarzyło, mamy prawie flagę Indii! Ułóż galaretki na talerzu lub półmisku, podaj rodzinie i znajomym. Pyszne są, prawda?

 

Wyjmij galaretę z formy. Wyjdzie taki tort . Pokrój go na małe galaretki.

Wyjmij galaretę z formy. Wyjdzie taki tort . Pokrój go na małe galaretki.

 

Mniam! Fot ADDA (Ola)

Mniam! Fot. ADDA (Ola)

3 komentarze